Zdrowe odżywianie w ciąży - zupa krem z dyniSkładniki: ok. 1,2 kg dyni, 3/4  l wywaru warzywnego (domowego), 1 ½ łyżki masła, mała cebula, mały ząbek czosnku*, 2 łyżki oliwy, 80 ml śmietanki, 1 żółtko**, sól, cukier, kolorowy lub czarny pieprz do smaku, 2-3 łyżki świeżo obranych pestek dyni.

Wykonanie: dynię opłukać, obrać, wydrążyć, wyjąć pestki. Pokroić w grubszą kostkę i zeszklić na  patelni dodając masła. Na oddzielnej patelni na oliwie zeszklić cebulę razem z posiekanym czosnkiem, dodać do dyni. Podlać odrobiną wywaru jarskiego (warzywnego) i krótko poddusić . Całość przełożyć do niedużego garnka. Dodać pozostały wywar i dusić do miękkości pod przykryciem na wolniutkim ogniu (kilkanaście minut). Dynia nie powinna się rozgotować. Zupę zdjąć z ognia. Zmiksować wszystko. Wcześniej przygotowane żółtko w małym kubeczku zaparzyć kilkoma łyżkami gorącej zupy i dokładnie połączyć składniki, wlać do garnka, wymieszać. Żółtko dodane już do zupy nie gotujemy, w przeciwnym razie zetnie się znajdujące w nim białko i utworzą tzw. „kłaczki”, które brzydko wyglądają w zupie krem. Żółtko ma za zadanie zagęścić zupę, poza tym podwyższa walory smakowe i jej wartość odżywczą. Na koniec zupę krem podprawić śmietanką (już nie gotować). Przyprawć do smaku. Obrane pestki dyni lekko podrumienić na suchej patelni. Zupę wyporcjować do bulionówek lub filiżanek, dodać podrumienione pestki dyni. Zupę można też podawać z grzankami.

 * Jeżeli kobieta w ciąży źle toleruje czosnek, to nie należy go dodawać.

**Zanim oddzielisz żółtko od białka, należy jajko umyć i sparzyć we wrzącej wodzie przez co najmniej 30 sekund.