Cukinia nadziewana mięsem
Cukinia nadziewana mięsem to bardzo smaczna i zdrowa potrawa, do tego łatwa w przygotowaniu. O wartościach odżywczym samej cukinii pisałam niedawno w oddzielnym artykule „Dieta w ciąży – cukinia”.
Składniki: ½ cukinii, 300 g piersi z kurczaka lub innego chudego mięsa, 1 średniej wielkości marchewka, młoda cebula, szklanka soku z pomidorów, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz do smaku.
Przygotować nadzienie do cukinii: mięso opłukać, zdjąć błony, pokroić na kawałki ok. 1 cm, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu; podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Na oddzielnej patelni zeszklić pokrojoną cebulkę i marchew rozdrobnioną w cienkie talarki. Warzywa dodać do mięsa i całość jeszcze moment smażyć na małym ogniu. Cukinię opłukać, przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek i nałożyć farsz. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Wydrążony miąższ z cukinii rozdrobnić za pomocą blendera i połączyć z sokiem pomidorowym. Uzyskujemy doskonały przecier, którym należy podlać cukinię z nadzieniem. Całość piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180º C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło z ryżem.
Uwaga! Nadzienie mięsne można też przygotować z mięsa mielonego, które podobnie należy podsmażyć na patelni. Można je wzbogacić świeżą papryką pokrojoną na małe kawałki, zeszkloną razem z cebulą i marchewką.
You must be logged in to post a comment.