Dieta w ciąży – Cytryny na zdrowie
„Jeśli chodzi o zachowanie zdrowia, to cytryna prawdopodobnie jest najcenniejszym ze wszystkich owoców”
Maud Grive, Zielnik Współczesny 1931 r.
Większość z Was zapewne wie, że gdy kichamy i przeziębienie nas dopada, to sięgamy babcinym sposobem po miód, mleko, czosnek i obowiązkowo cytrynę. Mamy akurat jesień, pogoda kapryśna i bardzo łatwo o przeziębienie. Dotyczy to również kobiet w ciąży, które w sposób szczególny muszą dbać o swoje zdrowie. Cytryny to bardzo dobre źródło witaminy C (inaczej kwas askorbinowy), niezbędnej organizmowi człowieka. Sok z cytryny jest skuteczny w infekcjach, bólach gardła, osłabieniu organizmu. Cytrynka jednym słowem leczy i wzmacnia układ odpornościowy każdego z nas. Rzadziej przeziębiamy się. A letnia woda z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny jest doskonałym napojem nie tylko orzeźwiającym i wzmacniającym organizm, ale również zapobiegającym nudnościom, co często mam miejsce w przypadku kobiet w ciąży. Witamina C zapobiega też krwawieniom dziąseł, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga w szybszym gojeniu ran, stłuczeń, siniaków. Cytryny nadto wzmacniają włosy i paznokcie. Sama witamina C pomaga też w przyswojeniu żelaza przez organizm człowieka, które jest niezbędne to tworzenia czerwonych krwinek i oddychania komórek. Cytryny ponadto mają działanie grzybobójcze. Należy jednak pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur i tradycyjna gorąca herbatka z cytryną, pozbawia jej w dużym stopniu. Jeżeli macie ochotę na taką herbatkę, to odczekajcie do momentu, aż przestygnie i dopiero dodajcie plasterki z cytryny.
*Wskazane kupować cytryny „bio” (w sklepach ze zdrową żywnością), które nie są nafaszerowane chemią.
You must be logged in to post a comment.