Zdrowe odżywianie w ciąży - jabłkaZdrowe odżywianie w ciąży to również dostarczanie organizmowi naturalnych witamin w postaci owoców. Najłatwiej sięgnąć po jabłka, które praktycznie są dostępne przez cały rok, gdyż dość dobrze się przechowują do wiosny, zwłaszcza odmiany zimowe. W medycynie ludowej niegdyś jabłko nazywano „królem owoców”, a to za sprawą swych leczniczych właściwości.  Były również cenione przez nasze babcie. Jest takie powiedzonko: „kto dwa jabłka dziennie zjada, ten nie chodzi do lekarza”. Cóż takiego jest w jabłkach? Dostarczają duże ilości pektyn (rozpuszczalny błonnik), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i karotenów. Witamina C wyjątkowo dobrze czuje się w jabłku i nie utlenia się tak łatwo, dzięki specyficznym składnikom ochronnym znajdujących się w tym owocu. Jabłka działają na nasz organizm niczym zmiotka, która wymiata jelita z resztek pokarmowych, wszelkich toksyn, niektórych metali ciężkich. Są lekiem przeciwbólowym na wszelkie dolegliwości jelitowe. Jabłka również stabilizują poziom cukru we krwi. Działają przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy, a sok z jabłek pomaga w zwalczaniu przeziębień. Jabłka wpływają też korzystnie na pracę serca i układ krążenia, regulują poziom ciśnienia i cholesterolu. Również odkwaszają organizm, co jest istotne dla kobiety w ciąży, która często narzeka na nadkwaśność.  Jabłka powinny znaleźć się w specjalnej aptece żywności. Dlatego zachęcam przyszłe mamy, aby częściej sięgały po jabłka dla swojego zdrowia i maleństwa. Rzadko zdarza się, że kobieta źle toleruje surowe jabłka, wówczas można je podpiec. Będzie to znakomity deser na podwieczorek. Podsumowując jabłka w ciąży to doskonały wybór.