Czy glutaminian sodu szkodzi? Glutaminian sodu oznakowany symbolem E 621, jako przyprawa  jest to syntetyczna substancja zastępująca sól, dopuszczona do obrotu i stosowania, bardzo popularna i powszechna w krajach azjatyckich. W Polsce stosowana w restauracjach jako przyprawa do potraw kuchni chińskiej i wietnamskiej. Niestety również większość gotowych zestawów przyprawowych do mięs, ryb czy warzyw zawierają w swoim składzie glutaminian sodu. Także znajdziemy go w konserwach mięsnych, rybnych, pasztetach, w sosie sojowym; dodawany też do kostek rosołowych i bulionowych. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim wzmacnia smak i to zdecydowanie. Niektórzy uważają , że potrawa z dodatkiem glutaminianu sodu jest smaczniejsza, ale czy zdrowsza? Zdania są podzielone, również wśród naukowców, tym bardziej, że w formie naturalnej glutaminian sodu występuje w małych ilościach w wielu produktach spożywczych, np. rybach, owocach morza, mleku czy serach, które są bezpieczne dla nas. Jednak wiele osób może być uczulonych na tę syntetyczną substancję, zwłaszcza gdy będzie się ją stosować jako przyprawę niemalże do wszystkiego. Objawy te znane są jako „syndrom kuchni chińskiej”. Co to znaczy? Alergia objawia się często znacznymi zawrotami głowy, kołataniem serca, nadmierną potliwością, nudnościami . Osobiście podchodzę ostrożnie do tej przyprawy i  wyeliminowałam ją w  swojej kuchni.  Zalecam również taką ostrożność kobietom w ciąży!