Dieta w ciąży – szaszłyki z polędwiczki i cukinii
Wykonanie: polędwiczkę opłukać, zdjąć błonę, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, lekko posolić, oprószyć pieprzem, wymieszać z oliwą i pozostawić na 2 godziny w lodówce. W międzyczasie przygotować warzywa: cukinię* umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 2 x 3 cm; cebulkę opłukać i przeciąć wzdłuż. Przygotować szaszłyki: na przemian nadziewać na długie patyczki polędwiczkę i warzywa. Piec ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180° C. Podawać na ciepło.
Składniki: polędwiczka wieprzowa średniej wielkości(ok. 400 g), 400 g cukinii, 5 małych cebulek od szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku.
*Cukinię należy obrać, jeżeli jest zbyt gruba skóra.
Więcej ciekawych przepisów i porad znajdziesz w mojej książce o ciąży.
You must be logged in to post a comment.