Dieta w ciąży – Figi na zdrowie
Przepyszne i słodkie figi mogą być znakomitą alternatywą dla wszelkich niezdrowych batonów, czekoladek, pralin, cukierków, wafelków, gotowych ciast, ciasteczek. Suszone figi doskonale komponują się z jogurtem naturalnym, twarożkami, płatkami owsianymi, kukurydzianymi, klusek z dodatkiem mleka.
Wystarczą 3-4 figi, aby sporządzić smakowity i odżywczy posiłek, wzmacniający organizm człowieka. Można je również spożywać samodzielnie. Figi charakteryzują się mięsistym miąższem, często widocznym białawym nalotem. To nic innego jak skrystalizowana glukoza, nadająca figom szczególną słodycz, której trudno się oprzeć. Figi to bogactwo witamin, składników mineralnych, aminokwasów, błonnika, składników bakteriobójczych oraz glukozy i fruktozy, cukrów prostych niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Figi poprawiają też pracę układu trawiennego, odkwaszają organizm. Dlatego polecam je kobietom w ciąży zamiast niezdrowych łakoci. Wbrew powszechnej opinii, figi mimo iż są bardzo słodkie, dostarczają mało kalorii. Należy jednak zwrócić uwagę, aby nabywać figi miękkie, niezbyt wysuszone i koniecznie bez środków konserwujących.
You must be logged in to post a comment.