Zdrowe odżywianie w ciąży - naleśniki z owocami Naleśniki biszkoptowe z owocami to znakomita propozycja dla kobiet w ciąży. Możne je zaplanować zarówno na podwieczorek, jak i na kolację. Są proste do zrobienia, przy tym smaczne i bardzo odżywcze.

 Składniki:  szklanka mleka, 1/2  szklanki wody, 2 jaja, pełna szklanka mąki pszennej  luksusowej, szczypta soli do smaku, 2 łyżki oleju; 250 g borówek, truskawek lub innych owoców leśnych, czekolada do dekoracji.

Wykonanie: przygotować surowce – jaja sparzyć, oddzielić żółtka od białek; mąkę przesiać; owoce opłukać i osączyć na sicie. Sporządzić ciasto naleśnikowe: do głębszego naczynia wlać mleko, dodać żółtka, odrobinę soli, mąkę i połączyć składniki za pomocą miksera lub trzepaczki rózgowej. Dodać wodę, olej i ponownie wszystko wymieszać. Ubić w oddzielnym naczyniu białka, dodać do masy naleśnikowej i delikatnie połączyć. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Jeżeli naleśniki były smażone na dużej patelni, to można je przeciąć na pół. Połówki naleśników uformować w stożek, nałożyć borówki. W przypadku truskawek, należy je pokroić na plasterki. Udekorować wiókami z czekolady. Można też ozdobić ubitą  śmietanką.