Jajka nadziewane łososiemJaja faszerowane łososiem* to smaczna i bardzo odżywcza przekąska dla kobiety w ciąży.

Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo, ok. 100-110 g wędzonego łososia sałatkowego, łyżeczka masła lub łyżka oliwy z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:  ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupki, przeciąć na pół, wydrążyć żółtka. Łososia skropić sokiem z cytryny, zmielić razem z żółtkami i masłem. Przyprawić do smaku. Nadzienie przełożyć do szprycy. Dekoracyjnie faszerować połówki jaj.

*Jeżeli łosoś jest zbyt słony, nie należy dodawać już soli. Jej nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie i jest niewskazany dla kobiety w ciąży. Należy również pamiętać, aby w ciąży spożywać ryby wędzone  w  umiarkowanych ilościach. Kupować ryby najwyższej jakości.