Jest to ważna kwestia, bo sposób odżywiania jest istotny i ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju maleństwa, które zależne jest przez 9-miesięczny głównie od swojej mamy. Mam tu na myśli  artykuły żywnościowe w powszechnym rozumieniu, jak również napoje i  przyprawy, które powinny być wyeliminowane lub ograniczone w żywieniu kobiety ciężarnej. Na jakość żywności wpływają nie tylko dodatki konserwujące i poprawiające smak czy rodzaj zastosowanej obróbki termicznej, ale również warunki sanitarno-higieniczne podczas produkcji, transportu i przechowywania. Dlatego należy wybierać żywność ze sprawdzonych źródeł zaopatrzenia, świeżą i w miarę  możliwości ekologiczną. Ponadto należy dokładnie czytać skład na etykietach, aby ustrzec się żywności nafaszerowanej w dużym stopniu chemią. Zanim coś kupisz, pomyśl czy to nie zaszkodzi Twojemu jeszcze nienarodzonemu dziecku.

Zatem czego nie zalecałabym  przyszłym mamom w ich diecie:

  1. Żywności niewiadomego pochodzenia, z niesprawdzonych źródeł.
  2. Spożywania posiłków w podrzędnych restauracjach, barach, pizzeriach, smażalniach ryb, rożnach.
  3. Gotowych potraw i dań na wynos, w tym pizzy, która najczęściej jest odgrzewana w mikrofali.
  4. Wszelkich grzybów, które są ciężkostrawne, poza tym łatwo o zatrucie pokarmowe, nawet śmiertelne.
  5. Tłuszczów utwardzanych, w tym margaryn stosowanych do wypieków.
  6. Smalcu, boczku, słoniny.
  7. W nadmiarze śmietany wysokoprocentowej.
  8. Żywności nader przetworzonej, w tym wszelakich konserw mięsnych, rybnych, pasztetów.
  9. Zup, bulionów, gotowych sosów, półproduktów z torebek.
  10. Potraw tłustych i ciężkostrawnych.
  11. Surowych ryb i mięs.
  12. Żywności typu fast food i  wszelkiego jedzenia śmieciowego (chipsy, popcorn, chrupki).
  13. Napojów gazowanych i barwionych.
  14. Gotowych frytek, pączków, faworków, pasztecików.
  15. Gotowych wypieków i słodyczy.
  16. Przypraw zawierających glutaminian sodu.
  17. Żywności o krótkim terminie ważności.
  18. Żywności nadpsutej i nieświeżej.