Jogurt to inaczej sfermentowane mleko. Jego specyficzne prozdrowotne właściwości znane są już od kilku tysięcy lat. Podobno jego ojczyzną są tereny Kaukazu, a według niektórych to właśnie Bułgaria jest prawdziwą ojczyzną.

We współczesnym świecie mamy całą gamę tych produktów, począwszy od naturalnych jogurtów poprzez smakowe. Które wybierać? Przede wszystkim takie, które nie zawierają cukru, skrobi modyfikowanej, żelatyny, sztucznych barwników czy aromatów, które nic nie mają wspólnego z prozdrowotnym działaniem jogurtów. Prawdziwie dobry jogurt naturalny jak sama nazwa wskazuje to taki, który nie zawiera zbędnych dodatków a wyłącznie mleko pasteryzowane oraz czyste kultury bakterii mlekowych (Laktobacillus Bulgaricum), dzięki którym zachodzi fermentacja. Jego charakterystyczną cechą jest to, że nie jest gęsty. Jogurty naturalne są źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin z grupy B. Jogurt to idealny pokarm na dobre jelita, ale nie tylko. Dzięki jogurtowi w organizmie wytwarzana jest witamina K, która wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. To witamina, która zdaniem naukowców wpływa na witalność człowieka, odmładza i przedłuża życie.

Również należy unikać jogurtów o smaku owocowym, bo często zamiast owoców dodany jest aromat, ewentualnie przecier owocowy z cukrem. Te jogurty są nader słodkie i dostarczają niepotrzebnie dodatkowych „pustych” kalorii. Zatem czytaj co jest napisane na etykietce. Jeżeli masz ochotę na jogurt owocowy, to najlepiej dodaj do niego świeże owoce sezonowe, a w okresie zimowo-wiosennym owoce mrożone, które podwyższą nie tylko walory smakowe ale i prozdrowotne. Również możesz dodać płatki kukurydziane czy ulubione nasiona. Jogurt naturalny możesz też wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów do wszelakich mięs, dipów czy deserów owocowych.

Na rynku mamy również tzw. jogurty z bakteriami probiotycznymi. Co to znaczy i czy są zdrowe? Jak najbardziej zdrowe i zalecane kobiecie ciężarnej. Bakterie probiotyczne to specjalne ich szczepy, dodawane do jogurtu. Probiotyki regulują mikroflorę w jelitach, wpływają na ich równowagę, zapobiegają zakażeniom jelita, co jest korzystne dla zdrowia. Wspomagają trawienie, odtruwają organizm, zwiększają odporność organizmu, dlatego zalecam je kobietom ciężarnym. Na etykiecie powinna być szczegółowa informacja o ilości i rodzaju żywych szczepów bakterii probiotycznych, także data przydatności do spożycia oraz temperatura przechowywania jogurtu.