Dieta w ciąży – Kasza gryczana
Kasza gryczana jest nie tylko niedoceniana przez nas, ale niestety bardzo nielubiana, zwłaszcza przez młode pokolenia. A to błąd! Kasza gryczana to skarbnica składników odżywczych. Jest bogata w białko, które jest dobrze trawione, a wartością odżywczą zbliżone do białek roślin strączkowych (soja, fasola, bób, soczewica). Ze wszystkich kasz ma najwięcej potasu, fosforu, magnezu oraz krzemu. Należy zaznaczyć, że większych dawek krzemu potrzebują właśnie kobiety w ciąży, bowiem krzem jest jednym ze składników układu kostnego. Obecność krzemu w kościach wzmacnia i zwiększa jego wytrzymałość. Kobiety w ciąży powinny o tym pamiętać. Również po urodzeniu dziecka często narzekają na wypadanie włosów, co jest spowodowane nie tylko osłabieniem po porodzie, ale też niedoborami tego pierwiastka w diecie i organizmie. Kasza gryczana zawiera ponadto spore ilości witamin z grupy B. Nie zapominajmy też o błonniku, którego tu nie brakuje. Warto wiedzieć, że krzem usuwa z organizmu toksyny, co jest ważne dla naszego zdrowia, a kobiety ciężarnej tym bardziej. Podałam kilka ważnych powodów, dla których kasza gryczana powinna być uwzględniana w Twoim jadłospisie. Świetnie się komponuje z wszelakimi mięsami w sosach; z twarogami; z masłem świeżym; w pierożkach drożdżowych z farszem połączonym z chudym mięsem; jako nadzienie z mięsa drobiowego i kaszy gryczanej do naleśników; gołąbków. Oczywiście należy pamiętać o dodatkach z warzyw w postaci surówek czy warzyw gotowanych uzupełniających wartość odżywczą potraw.
You must be logged in to post a comment.