Kisiel w ciąży (z owoców przecieranych)
Kisiel w ciąży – kisiele owocowe należą do smacznych, lekkostrawnych i niedrogich deserów, łatwych do przyrządzenia. Latem najlepiej nadają się do tego świeże owoce: truskawki, poziomki, maliny, jagody, porzeczki czerwone i czarne. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce mrożone. Deser na bazie owoców jest jak najbardziej zalecany w diecie kobiety ciężarnej.
Składniki: 250 g truskawek*, 3-4 duże łyżki cukru, ½ l wody, 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: świeże owoce opłukać i przetrzeć je na sicie lub zmiksować za pomocą blendera. Połowę wody zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałą częścią zimnej wody i wlać do gorącego syropu (wody z cukrem). Dokładnie mieszać do momentu zagotowania, aż kisiel zgęstniejeje. Dodać przetarte owoce i połączyć składniki. Gorący kisiel przelać do salaterek (wcześniej opłukanych zimną wodą), ostudzić, udekorować owocami lub śmietanką.
*Jeżeli mamy mrożone owoce, to należy je włożyć do gotującego się syropu, 2 minutki delikatnie obgotować, wyjąć i przetrzeć.
You must be logged in to post a comment.