Mąka z nasion amarantusaMąka z nasion amarantusa jest specjalnym środkiem spożywczym, które z uwagi na swoje wysokie walory dietetyczne może mieć zastosowanie jako dodatek do wypieku chleba, bułeczek, ciast, racuchów. Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego te kobiety w ciąży, które są szczególnie wrażliwe na gluten, mogą stosować go w kuchni.

Amarantus właściwie nie jest zbożem, zalicza się do grupy roślin zbożopodobnych. W porównaniu ze zbożami zawiera zdecydowanie więcej białka, bo ok. 16 %. Jest to białko o wysokiej wartości biologicznej,  doskonale wykorzystywane przez organizm człowieka. Poza tym amarantus jest bogatym źródłem witaminy B2 oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia, potasu,  fosforu, magnezu, cynku. Sporo jest też błonnika i skwalenu*.

*Skwalen to naturalna lecz specyficzna substancja żywych organizmów. Występuje w owocach morza, a w dużych ilościach w oleju z nasion amarantusa. Najbardziej dostępnym  źródłem skwalenu są oliwa z oliwek (bardzo bogatym !) oraz żółtka jaj. Ma cudowne właściwości antybakteryjne, przeciwrakowe, pomaga w prawidłowej pracy wątroby i trzustki, zapewnia komórkom długowieczność. Człowiek w swoim organizmie również ma pewne ilości skwalenu, ale z wiekiem jest go coraz mniej.