krem wielowarzywnyKrem wielowarzywny z suszonymi pomidorami to znakomita zupa na jesienno-zimowe chłody dla kobiety w ciąży. Różnorodność warzyw dostarcza sporą dawkę witamin i składników mineralnych. Zupa jest bardzo odżywcza i pysznie smakuje. A przy tym warzywa można dowolnie komponować według własnego uznania. Jest  niedroga i prosta do wykonania.

Składniki: 1 kg dyni, 3 marchewki (200 g), duży korzeń pietruszki (100 g), kawałek selera (200 g), ½ małego pora, 3 ziemniaki średniej wielkości (300 g), nieduża cebula, 3 duże łyżki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów,  1 ½ l wody,  4 łyżki oliwy z oliwek, duża łyżka masła, 2-3 ząbki czosnku*, 150 g jogurtu naturalnego, 1-2 żółtka**, sól, pieprz do smaku, zielenina do dekoracji.

Wykonanie:  warzywa wszystkie (oprócz dyni, cebuli i czosnku) opłukać, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do gotującej się osolonej wody, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli. Gotować do miękkości przez kilkanaście minut. W międzyczasie pokroić w grubszą kostkę obraną dynię i zeszklić ją na maśle. Na oddzielnej patelni na oliwie zeszklić cebulę razem z posiekanym czosnkiem, dodać do dyni. Podlać odrobiną wywaru warzywnego i krótko poddusić. Wszystkie warzywa wyjąć z wywaru, zmiksować lub przetrzeć blenderem. Połączyć z wywarem. Podobnie zmiksować dynię z cebulą. Połączyć z zupą, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i moment gotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku. Przygotowane wcześniej żółtko zaparzyć w małym naczyniu kilkoma łyżkami gorącej zupy krem i dokładnie połączyć ze sobą, wlać do garnka, wymieszać. Żółtko dodane już do zupy nie gotować, aby nie ścięło się zawarte w nim białko. Gorący krem wielowarzywny z suszonymi pomidorami wyporcjować do bulionówek, na środek dodać po łyżce jogurtu naturalnego, udekorować zieleniną.

* Jeżeli kobieta w ciąży źle toleruje czosnek, to nie należy go dodawać.

**Oddzielając  żółtko od białka, należy jajko umyć i sparzyć we wrzącej wodzie przez co najmniej 30 sekund.