Konfitury z dyniDynia ze względu na swoje walory odżywcze jak najbardziej powinna znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej (patrz  porady w ciąży: „Dynia na zdrowie”; przepisy w ciąży: „Zupa krem z dyni”). Tym razem proponuję konfitury z dyni.

Składniki: 1 kg dyni, 200 g cukru*, 1 łyżka wody, sok ze świeżo wyciśniętej całej cytryny.

Wykonanie: dynię opłukać, obrać ze skóry, pokroić w kostkę 1×1 cm. Przełożyć do garnka, wlać łyżkę wody, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Podczas gotowania mieszać delikatnie dynię. Dynia na początku podgrzewania od razu puszcza sok, co ułatwia jej gotowanie (niektórzy nazywają ten proces smażeniem konfitury). Pod koniec  obróbki cieplnej dodać świeży sok z cytryny i jeszcze 2-3 minutki podgrzewać. Konfitura jest gotowa, gdy część soku odparowała, a dynia tylko częściowo jest rozgotowana, zaś pozostałe kawałki są miękkie, ale nierozgotowane. Gotową gorącą konfiturę nakładać  do małych słoiczków, wcześniej wyparzonych. Od razu zamykać. Konfitura z dyni świetnie komponuje się z naleśnikami, twarożkiem oraz z pieczywem.

*Jeżeli dynia jest bardzo dojrzała i słodka, ilość cukru można zmniejszyć do 150 g.

Uwaga! Jeżeli chcemy uzyskać bardziej aromatyczną konfiturę z dyni, to na ok. 5 minut przed końcem smażenia należy dodać  jabłko słodko-kwaśne, starte na tarce o grubych oczkach.