Dieta w ciąży – Mleko i produkty mleczne w żywieniu kobiety ciężarnej
Mleko i produkty mleczne to podstawa w żywieniu kobiety ciężarnej. Zarówno mleko jak i jogurty, kefir, wszelakie sery twarogowe, żółte (dojrzewające), również miękkie są znakomitym źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, który jest podstawowym budulcem tkanek, komórek, narządów wewnętrznych. W mleku i jego przetworach jest sporo witamin z grupy B odpowiadających m.in. za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego; witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A (odpowiada za prawidłowy wzrok i stan skóry), D (przeciwkrzywicza), E (zapobiega bezpłodności), K (wpływa na właściwą krzepliwość krwi). Mleko to niemalże najlepsze źródło wapnia i fosforu – składników mineralnych niezbędnych do budowy kości, zębów. Można rzec, że mleko i produkty mleczne dostarczają wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. I dlatego kobieta w ciąży powinna bezwzględnie uwzględniać produkty mleczne w swoim codziennym jadłospisie. Jej zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze gwałtownie wzrasta, o czym powinny pamiętać przyszłe mamy. Kobieta w ciąży pijąc mleko będzie w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. To zapobiegnie również wypadaniu zębów i włosów, a rozwijający się płód będzie mógł czerpać najlepsze składniki odżywcze potrzebne do jego prawidłowego rozwoju.
You must be logged in to post a comment.