Czy kobieta w ciąży może spożywać orzechy? Jak najbardziej tak, w niewielkich ilościach i pod warunkiem, że nie jest na nie uczulona. Z orzechów to właśnie arachidowe (orzeszki ziemne) często powodują alergie. Jednak warto od czasu do czasu sięgnąć po orzechy rodzime, np. włoskie. Akurat jest na nie sezon. Posiadają olbrzymie walory odżywcze. Są źródłem niektórych witamin z grupy B, witaminy E (witamina płodności i młodości),  witaminy A( reguluje prawidłowy wzrok); żelaza (składnik czerwonych ciałek krwi), miedzi (pierwiastek krwiotwórczy);  potasu (reguluje pracę serca, zapobiega skurczom łydek), wapnia (mocne kości), magnezu (zapobiega stresowi); błonnika (oczyszcza jelita i reguluje wypróżnienia); białka roślinnego. Orzechy to też źródło przeciwutleniaczy, które chronią człowieka przed chorobami nowotworowymi. Chronią naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi. Orzechy wpływają też na pracę mózgu. Dostarczają w niewielkich ilościach kwasu foliowego, ale nieco więcej jest go w orzechach arachidonowych. Należy jednak pamiętać, aby nie kupować orzeszków  solonych, gdyż sól zatrzymuje wodę w organizmie, co może zaburzyć pracę nerek i podwyższyć znacznie ciśnienie tętnicze.

Orzechy mogą stanowić znakomity dodatek wszelkich sałat, sałatek, serów, owoców.