Dieta w ciąży – olej rzepakowo-lniany
Olej rzepakowy w połączeniu z olejem lnianym daje wspaniały aromat i posmak masła. To nowość na naszym rynku do kupienia w niektórych sklepach ekologicznych. Współczesny sposób produkcji oleju rzepakowo-lnianego całkowicie wyeliminował kwas erukowy* z nasion rzepaku. Obecna w oleju witamina E zwana witaminą „młodości i płodności” odmładza i regeneruje nasze komórki, skórze nadaje odpowiednią elastyczność i młodzieńczy wygląd.
A znajdujące się w nim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższenie dobrego (HDL) w organizmie człowieka. Obecne w oleju rzepakowo-lnianym kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 występują w najlepszych proporcjach 1,25:1, co korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Kwasy te bronią przed zbyt wczesną starością, chorobami układu krążenia, wszelkimi infekcjami. Z uwagi na aspekt prozdrowotny tego oleju wskazany jest on również kobietom w ciąży, gdyż zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega 3 w tym okresie gwałtownie wzrasta. Zarówno olej rzepakowy jak i lniany z uwagi na obecność w/w kwasów są niezbędne w diecie kobiety ciężarnej. Wpływają one na prawidłowy rozwój płodu, mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka nienarodzonego jeszcze dziecka, zabezpieczają kobietę przed zbyt wczesnym porodem. Należy również pamiętać, że kobieta po urodzeniu dziecka, karmiąca w sposób naturalny wraz z mlekiem dostarcza spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny niemowlęcia, jego wagę, wygląd skóry i odporność.
*Kwas erukowy – jest to związek chemiczny organiczny występujący w rzepaku, również w gorczycy, posiada toksyczne właściwości. Obecny na rynku olej rzepakowy produkowany jest z uszlachetnionych odmian rzepaku, gdzie zawartość kwasu erukowego nie przekracza 2%. Kobiety ciężarne powinny korzystać z oleju rzepakowego typu „bio”, który produkowany jest z odmian rzepaku bezerukowego.
You must be logged in to post a comment.