galaretka drobiowaWykonanie:  golonkę indyczą opłukać, włożyć do zimnej wody z dodatkiem soli, przypraw  włoszczyzny. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso indycze będzie miękkie. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kilka małych  foremek lub filiżanek na galaretkę. Dno ozdobić talarkami z ugotowanej marchewki.  Na to wyłożyć rozdrobnione mięso indycze.

Odlać ok. 800 ml gorącego wywaru, rozpuścić  w nim żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie wymieszać. Przygotowanym i schłodzonym  wywarem zalać foremki  wypełnione mięsem indyczym. Przenieść ostrożnie do lodówki i pozostawić na noc do całkowitego zestalenia. Gotową galaretkę ostrożnie wyjąć  na talerzyk zakąskowy, skropić sokiem z cytryny.

Składniki: golonka indycza średniej wielkości, ok. 400 g włoszczyzny (bez kapusty), 1,5 l wody, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku, 3 łyżeczki żelatyny do drobiu (ok. 15 g)