Pierogi z serem, rodzynkami i żurawiną
Pierogi z serem, rodzynkami i żurawiną są jak najbardziej wskazane w diecie kobiety ciężarnej. To bardzo dobra propozycja na podwieczorek lub kolację. Wprawdzie w większości marketów jest duża oferta pierogowa, ale ja jednak zachęcam przyszłe młode mamy, aby w miarę możliwości same sporządzały posiłki. Pierogi z serem, rodzynkami i owocami z suszonej żurawiny są nie tylko odżywcze i zdrowe, ale też bardzo smaczne, a przy tym niedrogie.
Przepis na pierogi jest bardzo prosty.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej, ½ szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól do smaku, mąka do podsypywania stolnicy.
Składniki na nadzienie: 2 kostki twarogu półtłustego, cukier do smaku, 1-2 żółtka, po 1 łyżce rodzynków i suszonych żurawin.
Wykonanie: w pierwszej kolejności przygotować nadzienie twarogowe. Ser dokładnie zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać żółtko *, cukier do smaku i całość połączyć. Na koniec wsypać sparzone wcześniej i osuszone rodzynki z żurawiną. Delikatnie wymieszać z nadzieniem. Sporządzić ciasto pierogowe: na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, zrobić niewielki dołek, wlać wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (początkowo składniki zagarniać nożem, następnie wyrabiać rękoma). Ciasto powinno być gładkie i jednolite na przekroju. Stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować cienko ciasto. Szklanką wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz, złożyć na pół i szybko zlepiać brzegi. Pierożki gotować w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Gdy wypłyną, po minucie wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzyku deserowym. Polać śmietaną lub jogurtem naturalnym. Udekorować owocami z suszonej żurawiny lub rodzynkami.
*Zanim oddzielisz żółtko od białka, jajko należy umyć i sparzyć przez co najmniej 30 sekund.
You must be logged in to post a comment.