Pierś z kaczki pieczona z miodem i jabłkami
Wykonanie: pierś z kaczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie posolić, polać miodem, oprószyć majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Jabłko opłukać, pokroić na ósemki i wyłożyć na dno półmiska żaroodpornego.
Na jabłka ułożyć piersi z kaczki. Piec w nagrzanym piekarniku początkowo do temp. 200ºC, następnie przez godzinę w temp. 180 ºC. Podczas pieczenia skrapiać wierzch wodą. W razie konieczności przykryć kaczkę folią aluminiową, aby skórka się nie przypaliła. Podawać na ciepło lub na zimno z upieczonymi jabłkami. Udekorować konfiturą z żurawiny.
Składniki: 2 piersi z kaczki, łyżka miodu, duże kwaskowe jabłko, majeranek, sól do smaku.
You must be logged in to post a comment.