Pierś z kurczaka nadziewana rodzynkami
Pierś z kurczaka (również z indyka) jest szczególnie zalecana w diecie kobiety ciężarnej. To delikatne mięso, bogate w pełnowartościowe białko, które pełni rolę budulcową mięśni, tkanek i narządów wewnętrznych. Dodatek rodzynków lub owoców suszonej żurawiny wzbogaca walory dietetyczne i smakowe drobiu. Przy tym potrawa jest niedroga, łatwa do wykonania.
Składniki: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka, 2 duże łyżki sparzonych rodzynków lub suszonej żurawiny, do smaku sól i pieprz ziołowy.
Wykonanie: każdą z piersi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zdjąć błonę. Ostrym końcem noża wydrążyć otwór wzdłuż piersi. Wnętrze nadziać ściśle rodzynkami (lub żurawiną). Wierzch posolić, przyprawić pieprzem ziołowym. Obydwie piersi gotować na parze do miękkości. Można również użyć specjalnego rękawa spożywczego i upiec je w nagrzanym piekarniku w temp. 190ºC (ok. 35 minut). Po obróbce termicznej ostrożnie wyjąć piersi, pozostawić do ostygnięcia.
Pokrojona zimna pierś stanowi doskonały dodatek do pieczywa lub może być samodzielną przekąską z surówką warzywną. Świetnie komponuje się z konfiturami z borówek lub żurawin.
You must be logged in to post a comment.