Odżywianie w ciąży – Pomysł na śniadanie
Śniadanieto bardzo ważny posiłek dla każdego z nas, tym bardziej dla kobiety będącej w ciąży. Po długiej wielogodzinnej przerwie nocnej niedobory składników odżywczych są znaczne i odczuwalne przez organizm człowieka. Soki wytwarzane przez żołądek, w tym kwas solny powodują uczucie ssania, co może prowadzić do nudności a nawet torsji, co nie jest korzystne dla kobiety w błogosławionym stanie.
Ponadto brak porannego posiłku powoduje, że kwasy żołądkowe mogą uszkodzić jego ścianki i prowadzić do nadżerek. Zatem należy unikać pustego żołądka! Dobrze byłoby z samego rana wypić szklankę wody mineralnej niegazowanej. To pomoże przełamać niechęć do porannego posiłku. Poza tym na pierwszym miejscu trzeba pomyśleć o swoim nienarodzonym maleństwie. które również domaga się pożywienia, czy nam się to podoba czy nie. Potrzebuje zarówno energii jak i składników do budowy kości, tkanek, mięśni, narządów wewnętrznych, układu nerwowego. I przez 9 miesięcy będzie codziennie domagać się całodziennego pełnowartościowego pożywienia, a po długiej przerwie nocnej szczególnie, gdyż jest bardzo głodne niczym wilk. Każdej kobiecie w ciąży powinno zależeć na urodzeniu zdrowego, pogodnego dzidziusia, o właściwej wadze. Dlatego absolutnie nie wolno rezygnować ze śniadań. Należy też pamiętać o drugim śniadaniu w godzinach dopołudniowych, które powinno być uzupełnieniem pierwszego. Śniadanie powinno być odpowiednio dobrane, pełnowartościowe. Dlatego proponuję proste zestawy śniadaniowe, które można modyfikować w zależności od pory roku i dostępności do produktów żywnościowych.
Śniadanie po przerwie nocnej
Zestaw I
- jogurt naturalny, do tego kilka łyżek płatków kukurydzianych, pokrojony średniej wielkości banan, łyżka suszonych żurawin, pieczywo typu graham z odrobiną masła, plastry gotowanej piersi z kurczaka, konfitury śliwkowe, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
Zestaw II
- płatki owsiane na mleku z garścią rodzynków, pieczywo mieszane z masłem, plaster pieczonej piersi indyczej, surówka z pomidora ze szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego, miód, sok ze świeżo wyciśniętych owoców
Śniadanie drugie w godzinach przedpołudniowych
Zestaw I
- jogurt naturalny z borówkami, pieczywo razowe z masłem, plastry wędzonego łososia, sałata, ogórek kiszony, herbata wieloowocowa lub woda mineralna niegazowana
Zestaw II
- świeże truskawki, twaróg chudy „Eko” ze szczypiorkiem i rzeżuchą, pieczywo typu graham z masłem, bawarka (esencja herbaciana z mlekiem)
W/w propozycje zestawów śniadaniowych nie tylko dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale też zabezpieczają kobietę w ciąży przed niedoborami pokarmowymi. Są lekkostrawne i dobrze przyswajalne. Mleko, jogurt, twaróg to znakomite źródło pełnowartościowego białka, przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na nasz system nerwowy i dobry nastrój. Nadto w jogurcie znajdują się pożyteczne bakterie, regulujące pracę jelit, dzięki czemu masa kałowa nie będzie zalegać i zatruwać organizmu, także nienarodzonego maleństwa. Owoce dostarczą cennych witamin zwłaszcza witaminę C, która daje odporność i chroni w sposób naturalny przed przeziębieniem; błonnika potrzebnego do prawidłowej pracy jelit. Banan dodatkowo syci i reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto jest dobrym źródłem potasu, co jest korzystne dla serca, również zapobiega nocnych skurczom łydek. Żurawina zabezpiecza pęcherz przed wszelkimi stanami zapalnymi. Rodzynki dostarczają żelaza, tak bardzo potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Wszelkiego rodzaju płatki owsiane, kukurydziane, pieczywo do znakomite źródło węglowodanów, głównego źródła energii, niezbędnej do życia. Ponadto płatki znakomicie wypełniają jelita, pomagają w wydalaniu resztek pokarmowych.
You must be logged in to post a comment.