Pyszne śledzie dla kobiety w ciąży
Składniki: 6 płatów śledzi metiasów, 1 duże jabłko słodko-kwaśne, 1 cebula średniej wielkości, 200 g jogurtu naturalnego, cukier do smaku, 2 łyżeczki mieszanki z ziół: bazylia, tymianek, gorczyca, pieprz zielony, 1 łyżka posiekanego koperku, sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając co najmniej 2-krotnie wodę, pokroić w małe podłużne kawałki i z połowy ułożyć jedną warstwę na dnie salaterki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić ziołami. Jabłka umyć, pokroić w grubszą kostkę, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Obraną cebulę poszatkować drobno. Częścią jabłek i cebuli przykryć śledzie. Jogurt wymieszać z odrobiną cukru. Polać śledzie. Wyłożyć drugą warstwę śledzi i podobnie jak wcześniej dodać na wierzch przyprawy, cebulę, jabłko. Wierzch polać pozostałym jogurtem. Udekorować koperkiem. Śledzie będą smaczniejsze, jeżeli wstawimy je na 2 godzinki do lodówki.
You must be logged in to post a comment.