Surówka z selera, jabłek i rodzynków
Surówka z selera, jabłek i rodzynków to bardzo smaczna i odżywcza propozycja dla kobiety w ciąży. Jest tania i prosta w wykonaniu. Przygotowuje się ją w ciągu kilkunastu minut.
Składniki: ok. 300 g świeżego selera, 1 kwaskowe jabłko średniej wielkości, sok z cytryny, mała łyżeczka cukru, garść rodzynków, duża łyżka majonezu dekoracyjnego.
Wykonanie: seler umyć, obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić częścią świeżego soku z cytryny. Jabłko dokładnie umyć (nie obierać), podzielić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Seler, jabłko rozdrobnić na małe kawałeczki w robocie (w części z nożami do siekania). Jeżeli nie mamy robota, to seler należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a jabłko pokroić w małą kostkę. Dodać sparzone wcześniej i osuszone rodzynki, majonez, cukier do smaku. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szklanej salaterki. Udekorować rodzynkami. Tak przygotowana surówka świetnie smakuje z zimnymi mięsami lub serami.
Uwaga! Rodzynki możemy zastąpić owocami świeżej lub suszonej żurawiny. Surówka smakuje również wybornie. Należy zwrócić uwagę, aby owoce suszone nie zawierały konserwantów . Najlepiej je nabywać w sklepach ekologicznych lub na stoiskach ze zdrową żywnością.
You must be logged in to post a comment.