Dieta w ciąży – Witamina D na mocne kości – niezbędna w diecie kobiety ciężarnej
Witamina D zwana też słoneczną witaminą, gwarantuje mocne kości. Wytwarzana jest w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych. Dla człowieka istotna jest jej forma D3 (cholekalcyferol). Z nadchodzącą jesienią i zimą, mamy zdecydowanie za mało słońca, a wraz z tym nikłe możliwości wytwarzania witaminy D w skórze. Ponadto żyjemy w strefie klimatycznej o stosunkowo dość dużym zachmurzeniu, gdzie promienie słoneczne w niewystarczającym stopniu docierają do nas. Stąd łatwo o niedobory witaminy D, zwłaszcza w młodych rozwijających się organizmach. Witamina ta na szczęście jest pobierana i wchłaniana z pożywienia w naszych jelitach. Jej znaczenie dla człowieka jest przeogromne. Jest witaminą przeciwkrzywiczą, zapobiegającą też osteoporozie (zrzeszotowieniu kości).
Witamina D pomaga w przyswojeniu wapnia w naszym organizmie, co ma istotne znaczenie dla mocnych kości i zębów. Ponadto wpływa na właściwą gospodarkę fosforanową, dzięki czemu wzmacnia i stabilizuje szkielet człowieka. Dla przypomnienia 99% wapnia zostaje pochłonięte przez kości i zęby, a tylko 1% krąży we krwi. Witamina D zabezpiecza, aby stężenie wapnia we krwi nie spadło poniżej tego poziomu. Pierwsze objawy niedoborów witaminy D to wypadanie zębów, powiększone stawy, osłabienie mięśni, bezsenność. Dlatego kobieta w ciąży szczególnie powinna zwracać uwagę na dobór składników pokarmowych w swojej diecie. Rozwijające się maleństwo, które nosi pod sercem, jest wymagające i wszystkie potrzebne składniki do prawidłowego rozwoju będzie czerpało z pożywienia swojej mamy. W przypadku ich niedoborów, będzie korzystać z zapasów w jej organizmie, co będzie niekorzystne dla zdrowia samej kobiety. Jeżeli będzie brakować wapnia w pożywieniu kobiety będącej w ciąży, dziecko zabierze go z kości mamy. Aby temu zapobiec, w diecie kobiety ciężarnej muszą bezwzględnie znaleźć się produkty bogate zarówno w wapń (mleko i jego przetwory) jak i żywność obfitująca w witaminę D: ryby (łosoś, makrela, śledzie, sardynki), masło oraz jaja. Ze wszystkich produktów spożywczych najwięcej witaminy D dostarcza tran, jednak jego ewentualne dawkowanie powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym kobietę w ciąży.