Dieta w ciąży – Żurawina na zdrowie
Mamy akurat jesienne zbiory żurawiny. Drobne czerwone owoce o kwaśnym, cierpkim smaku, dzięki dużej zawartości witaminy C. Takie owoce najlepiej smakują, świeże bez dodatków konserwujących. Lecznicze właściwości żurawiny znane są od wieków. Zawsze była pomocna w leczeniu wszelkich schorzeń układu moczowego, zwłaszcza infekcji i zakażeń pęcherza we wczesnym stadium. Która z nas nie cierpiała na zapalenie pęcherza moczowego? To nasza kobieca przypadłość. Kobieta w ciąży szczególnie może być narażona na przeziębienia i infekcje przewodu moczowego. A żurawina to naturalny smaczny lek niczym antybiotyk, który zabija wirusy i bakterie. Żurawina zapobiega też powstawaniu kamieni nerkowych, osłabia intensywny zapach moczu, zakwasza go. Specyficzna substancja obecna w żurawinach otacza bakterie z układu moczowego i wypłukuje je wraz z moczem. Żurawinę można stosować w postaci soku żurawinowego, który nie traci swoich specyficznych właściwości. Może być najlepszym lekiem profilaktycznym, zapobiegającym wszelkim infekcjom pęcherza i układu moczowego. Teraz gdy mamy sezon, zachęcam przyszłe mamy (nie tylko), aby sięgały po owoce z żurawiny świeżej, a w okresie zimowo-wiosennym po suszone* lub sok żurawinowy. Jeżeli owoce wydają się zbyt kwaśne, to można z nich sporządzić pyszną konfiturkę (patrz przepisy).
*Owoce żurawiny suszonej mogą być konserwowane, dlatego należy zwracać uwagę, aby nie zawierały dodatkowych substancji chemicznych. Dlatego zawsze należy dokładnie czytać etykietę, na której powinna być informacja, czy żywność zawiera konserwanty. Zalecam jednak sięgać po produkty w sklepach ze zdrową żywnością.
You must be logged in to post a comment.