Czy ser typu feta jest zalecany dla kobiety w ciąży? Zanim odpowiem na to pytanie, podam  kilka informacji. Ser typu feta należy do rodziny białych serów miękkich. Dawniej sporządzany był z niepasteryzowanego mleka koziego lub owczego. Wówczas rzeczywiście mogła istnieć obawa, że ser zakażony jest niepożądanymi bakteriami, szkodliwymi dla kobiety w ciąży i jej płodu (typu Listeria monocytogenes). Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać mleka i jego przetworów z mleka niepasteryzowanego i niewiadomego pochodzenia!

Obecnie, przynajmniej w Polsce, ser typu feta wytwarzany jest najczęściej z mleka krowiego, ale pasteryzowanego! Proces produkcji sera typu feta składa się z dwóch etapów: przez kilka dni mleko poddawane jest pasteryzacji i procesowi krzepnięcia. W ten sposób uzyskuje się ser, który musi potem dojrzeć. Dlatego ser leży jeszcze przez ok. 2 tygodnie w specjalnej solance, nabierając odpowiedniej konsystencji, zapachu i smaku. Podkreślam, że podczas produkcji serów zachowany jest szczególnie reżim sanitarny i nie ma mowy o jakimkolwiek niepożądanym zakażeniu bakteriami. Dlatego wszelkie obawy i wątpliwości, że ser typu feta nie poleca się kobiecie w ciąży moim zdaniem są bezpodstawne. Ważne jest, aby nabywać produkt świeży, dlatego należy czytać dokładnie datę ważności i czy nie jest nowa data naklejona!

Dla dodatkowej informacji, bakterią typu Listeria monocytogenes można również zakazić się spożywając lody, kaszankę czy brudne surowe owoce i warzywa. Dlatego ważne jest, aby nabywać żywność w sprawdzonych sklepach, nie na tzw. promocjach i wyprzedażach i bezwzględnie przestrzegać higieny oraz warunków przechowywania żywności.