gotowanie na parzeGotowane czy smażone potrawy dla kobiety będącej w ciąży? A przecież możemy jeszcze dusić np. mięsa, warzywa, czyli w pierwszej kolejności podsmażyć , a następnie gotować na małym ogniu. Nie zapominajmy też o potrawach pieczonych. Zatem która obróbka cieplna jest najkorzystniejsza ze zdrowotnego punktu widzenia? Zdecydowanie gotowanie! Można gotować zarówno w dużej ilości wody, jak i na parze w naczyniu ze specjalna wkładką, czy w szybkowarze. Wprawdzie szybkowar to znaczny wydatek, ale nabycie już dobrego garnka ze stali nierdzewnej do gotowania na parze to nieznaczny koszt. Zdrowie kobiety w ciąży i przyszłego dziecka jest tego warte. Potrawy gotowane są lekkostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. W przypadku gotowania warzyw straty witamin, zwłaszcza C są minimalne w porównaniu z inną obróbką cieplną. Tu należałoby dodać, że większość pań gotuje ziemniaki od zimnej wody, co jest błędem, gdyż wydłużony zostaje znacznie czas obróbki cieplnej. Zatem pamiętajcie, że ziemniaki zalewamy wrzątkiem, co znacznie skróci gotowanie. Nie zalecam ziemniaków smażonych w postaci frytek, które są bardzo popularne i lubiane. A już na pewno kobieta w ciąży nie powinna spożywać frytek sporządzanych w smażalniach. Praktyka jest taka, że decyduje ekonomia a nie zdrowie konsumenta. Oleju się nie wymienia i smaży na nim niemalże cały dzień. Potrawy smażone na takim tłuszczu są niezdrowe, gdyż po dwóch smażeniach w tłuszczu tworzą się silnie trujące substancje rakotwórcze. Gdybyście zobaczyły jak wygląda taki tłuszcz już po kilku smażeniach, to na pewno ochota na frytki odeszłaby Wam. Dotyczy to także ryb nabywanych w smażalniach, zwłaszcza nad morzem. Zalecam ryby gotowane na parze, które są pyszne, lekkostrawne i bardzo zdrowe. Generalnie potrawy smażone są ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku, powodując często nadkwasotę czy zgagę, co nie jest miłe, zwłaszcza dla kobiety ciężarnej. Jeżeli już tak bardzo masz ochotę na frytki, to sporadycznie możesz sama je sporządzić w domu.

Krótko o duszeniu i pieczeniu. Duszenie może być zdrowe, jeżeli będziemy mięsa czy inne półprodukty podsmażać wcześniej na patelniach ze specjalną powłoką, zapobiegającą przywieraniu. Potrawy takie nie są przesiąknięte tłuszczem, mogą być smaczne i zdrowe, np. gulasz z piersi kurczaka. Jeżeli masz ochotę na mięsa pieczone, to zalecam używać specjalnego rękawa do pieczenia, czy folii aluminiowej. Osobiście zachęcam do stosowania tzw. rękawa, trzeba jednak pamiętać, aby nie przekraczać temp. pieczenia powyżej 200°C. Mięsa wówczas są delikatne, soczyste, a skórka nie jest zbyt mocno zrumieniona, co ułatwia trawienie.