Kapusta czerwona z jabłkiem i sokiem żurawinowym

kapsuta czerwonaWykonanie: kapustę opłukać, drobno poszatkować, przełożyć do garnka i zalać do połowy wrzącą wodą.  Dodać sól, cukier do smaku, ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Kapustę odcedzić, dodać sok z cytryny, wówczas kapusta odzyska modrą barwę. Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach.

Wszystko delikatnie wymieszać z sokiem żurawinowym, w razie konieczności przyprawić do smaku. Można też dodać owoce z suszonej żurawiny, moreli lub rodzynki.

Składniki: ½ kapusty czerwonej średniej wielkości, słodko-kwaśne jabłko, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, 2-3 łyżki soku żurawinowego, sól, cukier do smaku

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły