Marchew w talarkach na słodko

Marchew na słodkoMarchew w talarkach na słodko to idealna propozycja dla kobiety w ciąży. Jest łatwa do sporządzenia i praktycznie można ją wykorzystywać przez cały rok.

Składniki: 5 marchewek średniej wielkości, duża łyżka świeżego masła, 3 łyżki wrzącej wody, mała łyżeczka cukru, duża łyżka posiekanego koperku.

Wykonanie: umytą i obraną marchew pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do rondelka, dodać  wodę, masło. Gotować pod przykryciem kilkanaście minut (na małym ogniu). Pod koniec obróbki cieplnej dodać cukier do smaku. Rondelek zdjąć z ognia, marchew wymieszać z z koperkiem. Marchew jest gotowa do spożycia. Może stanowić znakomity dodatek witaminowy do drugiego dania.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły