Nadzienie za szpinaku i sera twarogowego

NNadzienie ze szpinaku i twarogu  zalecane dla kobiety w ciążyadzienie ze szpinaku i sera twarogowego to świetnie uzupełniające się połączenie składników odżywczych. Szpinak dawniej nazywany „królem warzyw” jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, żelaza (niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek) oraz β – karotenu. Dzięki obecności wymienionych składników szpinak zapobiega anemii. Z tych powodów jest ważny i nieodzowny w diecie kobiety ciężarnej. Zalecany również w stanach zmęczenia, osłabienia i przeciążenia organizmu. Tu przypomnienie – szpinak zawiera też kwas szczawiowy, który wiąże wapń z organizmu, dlatego należy łączyć go z różnymi gatunkami serów  (twarogowe, żółte,  miękkie), jajkami, jogurtem, aby zapobiec niedoborom tego pierwiastka w organizmie. Nadzienie szpinakowo-twarogowe doskonale nadaje się do naleśników i pierożków. Jest smakowite i odżywcze.

Składniki: 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego (liściastego), kostka sera twarogowego, płaska łyżka masła, sól do smaku, ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu ziołowego.

Wykonanie: przygotować szpinak – jeżeli jest mrożony, to należy go lekko odmrozić, posiekać liście na mniejsze kawałki. Zeszklić na patelni razem z masłem, poczekać kilka minut, aż szpinak odparuje (na małym ogniu). Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać posiekany czosnek (jeżeli kobieta w ciąży dobrze go toleruje). Tak przygotowany szpinak ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć ze szpinakiem. Nadzienie jest gotowe.

* W sklepach można również  nabyć szpinak rozdrobniony, ale liściasty jest smaczniejszy!

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej”, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

Książka o ciąży - Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej.
Kalkulator - który, to tydzień ciąży


Facebook

Dodaj komentarz