Pierogi z serem, rodzynkami i żurawinąPierogi z serem, rodzynkami i żurawiną są jak najbardziej wskazane w diecie kobiety ciężarnej. To bardzo dobra propozycja na podwieczorek  lub kolację. Wprawdzie w większości marketów jest duża oferta pierogowa, ale ja jednak  zachęcam przyszłe młode mamy, aby w miarę możliwości  same sporządzały posiłki. Pierogi z serem, rodzynkami i owocami z suszonej żurawiny są nie tylko odżywcze i zdrowe, ale też bardzo smaczne, a przy tym  niedrogie.

Przepis na pierogi jest bardzo prosty.

Składniki na ciasto: 2  szklanki mąki luksusowej lub tortowej, ½ szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól do smaku, mąka do podsypywania stolnicy.

Składniki na nadzienie: 2 kostki twarogu półtłustego, cukier do smaku, 1-2 żółtka, po 1 łyżce rodzynków i suszonych żurawin.

Wykonanie: w pierwszej kolejności przygotować nadzienie twarogowe. Ser dokładnie zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać żółtko *, cukier do smaku i całość połączyć.  Na koniec wsypać sparzone wcześniej i osuszone rodzynki  z żurawiną.  Delikatnie wymieszać z nadzieniem. Sporządzić ciasto pierogowe: na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli,  zrobić niewielki dołek, wlać wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (początkowo składniki zagarniać nożem, następnie wyrabiać rękoma). Ciasto powinno być gładkie i jednolite na przekroju. Stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować cienko ciasto. Szklanką wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz, złożyć na pół  i szybko zlepiać brzegi. Pierożki gotować w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Gdy wypłyną, po minucie wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzyku deserowym. Polać śmietaną lub jogurtem naturalnym. Udekorować owocami z suszonej żurawiny lub rodzynkami.

*Zanim oddzielisz żółtko od białka, jajko należy umyć i sparzyć przez co najmniej 30 sekund.