Centrum Medyczne Olimedica   Mieszkania Modra Szczecin


pierś z kaczki pieczona

Pierś z kaczki pieczona z miodem i jabłkami

pierś z kaczki pieczonaWykonanie: pierś z kaczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie posolić, polać miodem, oprószyć majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Jabłko opłukać, pokroić na ósemki i wyłożyć na dno półmiska żaroodpornego.

Na jabłka ułożyć piersi z kaczki. Piec w nagrzanym piekarniku początkowo do temp. 200ºC, następnie przez godzinę w temp. 180 ºC. Podczas pieczenia skrapiać wierzch wodą. W razie konieczności przykryć kaczkę folią aluminiową, aby skórka się nie przypaliła. Podawać na ciepło lub na zimno z upieczonymi jabłkami.  Udekorować konfiturą z żurawiny.

Składniki: 2 piersi z kaczki, łyżka miodu, duże kwaskowe jabłko, majeranek, sól do smaku.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.

0 comments on “Pierś z kaczki pieczona z miodem i jabłkamiAdd yours →

Dodaj komentarz