Sałatka jarzynowa w pomidorach

Sałatka jarzynowa w pomidorach

To odżywcza, smaczna, kolorowa  i niedroga przekąska, idealna w diecie kobiety ciężarnej. Kobieta chcąca prawidłowo odżywiać się w ciąży, może w ten sposób urozmaicić swój jadłospis.

Składniki:  2 duże mięsiste pomidory– na sałatkę:  ugotowane  2 małe  marchewki, 2 pietruszki, 2 mniejsze ziemniaki; 1 jajko na twardo, ½ puszki kukurydzy,1 kwaskowe jabłko, łyżka posiekanej natki pietruszki, duża łyżka majonezu dekoracyjnego, mała łyżeczka musztardy delikatesowej, sól do smaku.

Wykonanie:  warzywa po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone jajko obrać ze skorupki, podobnie  rozdrobnić. Składniki delikatnie połączyć, dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną natkę pietruszki.  Przyprawić do smaku, dodać musztardę, majonez i wszystko wymieszać. Pomidory umyć pod bieżącą wodą, ściąć wierzch, wydrążyć dokładnie miąższ (można go wykorzystać do sosu lub zupy). Pomidory nadziać sałatką. Od razu spożywać.

 

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły