Sałatka ze śledzi

sałatka śledziowaSkładniki: 3 płaty śledzi matiesów, 1 duże kwaskowe jabłko, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, 3 ugotowane na twardo jajka, ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 160 g),  dwie  łyżki majonezu dekoracyjnego.

Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, zmieniając co najmniej dwukrotnie wodę. Wyjąć je, opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Płaty matiesów skropić połową soku z cytryny, pokroić w kostkę 1×1 cm. Jabłko opłukać, jeżeli jest woskowane to cienko obrać. Skropić pozostałym sokiem z cytryny. Podobnie jak śledzie pokroić w kostkę. Jaja obrać ze skorupki, pokroić w grubszą kostkę. Składniki sałatki połączyć, dodać  kukurydzę i majonez. Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do salaterki.

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły