sałatka śledziowaSkładniki: 3 płaty śledzi matiesów, 1 duże kwaskowe jabłko, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, 3 ugotowane na twardo jajka, ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 160 g),  dwie  łyżki majonezu dekoracyjnego.

Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, zmieniając co najmniej dwukrotnie wodę. Wyjąć je, opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Płaty matiesów skropić połową soku z cytryny, pokroić w kostkę 1×1 cm. Jabłko opłukać, jeżeli jest woskowane to cienko obrać. Skropić pozostałym sokiem z cytryny. Podobnie jak śledzie pokroić w kostkę. Jaja obrać ze skorupki, pokroić w grubszą kostkę. Składniki sałatki połączyć, dodać  kukurydzę i majonez. Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do salaterki.