Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem drobiowymSkładniki: ok. 300 g schłodzonego ciasta francuskiego*,  podwójna pierś z kurczaka, 4 suszone pomidory, sól do smaku, mielona papryka czerwona (łagodna), 1 cebula średniej wielkości, szczypiorek, 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.

Wykonanie: mięso drobiowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć błony. Piersi pokroić w kostkę 1×1 cm, posolić, oprószyć papryką, pozostawić na kilka minut w chłodnym miejscu.
Cebulę obrać z łuski, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Na oddzielnej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojone wcześniej mięso z piersi kurczaka. Dodać zeszkloną cebulę, pokrojone suszone pomidory, wszystko wymieszać i poddusić 2-3 minuty na małym ogniu. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kwadratów wielkości 10×10 cm. Na środek nakładać farsz drobiowy. Ciasto skleić tak, aby utworzyć sakiewkę. Każdą z nich przewiązać ozdobnie kokardką ze szczypiorku (patrz zdjęcie). Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 210-220 ºC ok. 20 minut. Podawać jako dodatek  do zup czystych: barszczu czerwonego, rosołu.

* Gotowe ciasto francuskie w rozwałkowanym płacie można kupić w dobrym markecie.