Spaghetti z mięsem drobiowym w sosie pomidorowymSkładniki: 1/2 opakowania  spaghetti, 2 mniejsze piersi z kurczaka, 1 nieduża cebula, 1 surowa papryka czerwona, sól, pieprz do smaku , suszona bazylia, 2 łyżki oliwek, puszka pomidorów bez skórki (ok. 400 g  z przecierem).

Wykonanie: mięso drobiowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć błony, pokroić w kostkę 1×1 cm. Następnie posolić, oprószyć pieprzem, pozostawić na kilka minut w lodówce. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Podobnie przygotować paprykę. 
Cebulę i paprykę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Na oddzielnej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojone wcześniej mięso, dodać  zeszkloną cebulę z papryką, całość wymieszać. Pomidory zmiksować razem z przecierem.  Połączyć z mięsem drobiowym, przyprawić bazylią  i kilka minut gotować na małym ogniu. Sos powinien być dość gęsty. W międzyczasie ugotować spaghetti, stosując 1 litr wody na każde 100 g makaronu. Po ugotowaniu odcedzić spaghetti, wyporcjować i  polać przygotowanym sosem z mięsem drobiowym. Udekorować oliwkami.