muszelki z ciASTA PÓŁFRANCUSKIEGOSkładniki:  300 g tortowej lub luksusowej, 300 g twarogu półtłustego (zmielonego) lub śmietankowego, 300 g masła, 1 duże jajo, 6 niedużych jabłek o smaku kwaskowym, sok z ½ cytryny, cukier puder do dekoracji

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać razem z masłem za pomocą noża. Dodać twaróg, jajo i dalej całość siekać.  Zagnieść ciasto rękoma, aż składniki połączą się (małe grudki masła powinny być widoczne), uformować kulę i zawinąć w folię. Pozostawić ciasto na kilka godzin w lodówce. Przygotować  jabłka: umyć, cienko obrać, skropić sokiem z cytryny, podzielić na ósemki. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm, wyciąć koła o średnicy ok. 6 cm. Na każdy krążek nakładać cząstki jabłka (szerszą częścią na zewnątrz), złożyć na pół i lekko przycisnąć rękoma (nie zamykać do końca). Ciasteczka ułożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. ok. 220°C na złoty kolor. Ostudzić i udekorować cukrem pudrem.