Schab pieczony w ziołach

schab pieczony w ziołachSkładniki: 1 kg chudego schabu b/k, mieszanka ziół przyprawowych: tymianek, majeranek, cząber, pieprz kolorowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka łagodna, rozmaryn (wszystkie w równych proporcjach), ząbek czosnku*, sól do smaku.

Wykonanie: przygotować zioła w równych proporcjach, ziele angielskie rozkruszyć, jałowiec rozgnieść. Wszystkie przyprawy wymieszać. Czosnek obrać i posiekać drobno. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć błony. Schab posolić, natrzeć czosnkiem i przyparwami ziołowymi, pozostawić na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Mięso włożyć do rękawa spożywczego lub brytfanki. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC. Sprawdzić długim patyczkiem czy mięso jest miękkie. Podawać na ciepło do drugich dań w sosie pieczeniowym. Pieczony schab w ziołach wybornie też smakuje na zimno z żurawiną,  borówkami oraz surówkami  warzywnymi.

*Jeżeli kobieta w ciąży źle toleruje czosnek, to można z niego zrezygnować!

Grażyna Tuchmacher

Szanowny Gościu, witam Cię na mojej stronie dotyczącej zdrowego odżywiania w ciąży. Odżywianie i higiena w ciąży to podstawa przyszłego zdrowia dziecka. Mam nadzieję, że porady i wskazówki, które tutaj znajdziesz okażą się dla Ciebie pomocne. Polecam również uwadze swoją książkę Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej, która została wydana przez krakowskie wydawnictwo „Impuls”. W książce przyszła mama znajdzie informacje o wartościach odżywczych podstawowych produktów żywnościowych, ich zestawianiu w posiłkach oraz prawidłowym odżywianiu się podczas ciąży. Książka zawiera proste przepisy kulinarne z kuchni tradycyjnej oraz współczesnej, które mam nadzieję znajdą uznanie wśród młodych czytelniczek. Kilka stron poświęconych jest higienie ciała oraz kosmetykom wskazanym podczas ciąży.


dieta w ciy
Artykuły