Sok naturalny z dzikiej różySok z dzikiej róży w diecie kobiety ciężarnej. Mamy już jesień, a wraz z nią chłodniejsze wieczory. Kobieta w ciąży szczególnie jest narażona na infekcje i przeziębienia. Aby się przed tym uchronić, polecam sok naturalny z dzikiej róży, który powinien znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej. Podkreślam sok, a nie syrop.  Syrop w swoim składzie ma zbyt dużo cukru. Owoce dzikiej róży znane są od dawna. W medycynie ludowej były szeroko stosowane jako lek moczopędny, wzmacniający odporność organizmu, chroniący przed przeziębieniami i stanami zapalnymi.

To znakomite źródło witaminy C. Witamina C, inaczej  kwas askorbinowy, to najcudowniejszy lek jaki dała nam natura. Wzmacnia ogólnie organizm, zwalcza wirusy i bakterie, dba o ochronę immunologiczną,  chroni organizm przed  wszelkimi chorobami, nie tylko infekcjami. Zapobiega krwawieniom dziąseł, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd skóry, wzmacnia włosy, odmładza, chroni przed wolnymi rodnikami (działanie przeciwrakowe), stabilizuje psychikę.  Jednym słowem jest to naturalny lek dla zdrowia i urody. Niestety organizm człowieka nie potrafi gromadzić witaminy C na zapas, dlatego codziennie musi być do niego dostarczana. Owoce dzikiej róży oprócz witaminy C są źródłem witamin z grupy B, A, E, K, kwasów organicznych, pektyn, soli mineralnych. Mimo kwaśnego smaku, owoce róży mają zasadowy charakter i odkwaszają organizm. Ze względu na swoje lecznicze właściwości,  naturalny sok  z dzikiej róży powinien być profilaktycznie stosowany do herbatki przez kobietę w ciąży, zwłaszcza teraz gdy nadchodzą chłodniejsze dni. Sok taki bez konserwantów najlepiej nabyć w sklepach ziołowych lub ekologicznych.