boćwina z jajkiem

Składniki: pęczek młodych buraczków z liśćmi, ok. 300 g młodych warzyw (marchewka, korzeń pietruszki, seler), ok. 1,5 l wody, 3 łyżki dobrego koncentratu buraczanego, 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,  ½  szklanki śmietanki do zup, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy,  3-4 jajka ugotowane na twardo, łyżka posiekanego koperku.

Wykonanie: warzywa umyć, obrać ze skórki, pokroić na talarki. Gotować  krótko na małym ogniu we wrzącej i osolonej wodzie. Dodać  kwas buraczany, sok z cytryny, cukier do smaku, Na koniec wlać śmietankę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami barszczu. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Udekorować posiekanym koperkiem.