bułeczki własnego wypieku Być może Was zaskoczę, że proponuję kobietom ciężarnym bułeczki własnego wypieku. Dlaczego nie? Przecież w tym może pomóc mąż czy partner życiowy. Wcale nie trzeba mieć super umiejętności czy sprzętu, wystarczy waga kuchenna i zwykły mikser z widełkami do zagniatania ciasta. Uwierzcie, bułeczki takie nie są drogie, są smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo bez polepszaczy czy dodatkowych substancji. Tak naprawdę wiemy jakie składniki naprawdę dajemy.

Bułeczki luksusowe z rodzynkami i płatkami owsianymi

Składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu, 50 g płatków owsianych górskich, 250 g mąki luksusowej, ok. 315 ml wody, 35 g świeżych drożdży,  po 1małej łyżeczce soli i cukru, 2 łyżeczki mleka w proszku, 2 duże łyżki oliwy,3 duże łyżki rodzynków, łyżka dodatkowa płatków do dekoracji.

Wykonanie: Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, sól, oliwę, rozkruszone świeże drożdże, wymieszaną mąkę. Za pomocą miksera (z widełkami) wyrabiać ciasto na średnich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników (ok. 5-7 minut). Następnie  ciasto wyrabiać  rękoma ok. 3 minut, dodając rodzynki. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. Gdyby okazało się zbyt lepiące, należy dodać odrobinkę mąki i moment wyrabiać. Przykryć czystą ściereczką, wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-35 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze minutkę  wyrabiać, następnie  uformować wałek. Pociąć na 16 kawałków i uformować bułeczki. Wierzch każdej bułeczki lekko namoczyć w wodzie i udekorować płatkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny wyrosnąć w ciągu 30-40 minut. Wstawić do piekarnika, ustawić temp. na 190 stopni, piec ok. 20-25 minut do zrumienienia.

Uwaga! Jeżeli piekarnik jest wcześniej nagrzany, to należy krócej piec. Najlepiej jak mamy do dyspozycji elektryczny piekarnik, ustawiamy wówczas ogrzewanie „góra-dół”. Rodzynki nabywać w sklepach ze zdrową żywnością, aby nie zawierały konserwantów  np. benzoesanu sodu lub dwutlenku siarki.

Bułeczki z mąki pszennej pełnoziarnistej orkiszowej z żurawiną

Składniki: 250 g mąki orkiszowej,250 g mąki pszennej szymanowskiej typ 480, ok. 330-340 ml wody, 1 mała łyżeczka cukru, ¾ małej łyżeczki soli, 2 duże łyżki oliwy /oleju, 2 łyżeczki mleka w proszku, ok.3,5 dag świeżych drożdży, ziarna: siemię lniane (łyżka), kminek (jeżeli ktoś lubi), suszone owoce żurawiny (bez konserwantów).

Wykonanie: bułeczki sporządzamy podobnie jak poprzednie.