Dieta w ciąży – buraczki na dobry nastrój, źródło młodości.
Buraczki ćwikłowe należą do bardzo popularnych warzyw. Według niektórych to najlepsze źródło młodości wśród płodów rolnych. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych. Należy do nich krzem, który buduje i wzmacnia tkankę łączną, ściany naczyń, kości, skórę. Krzem pochodzący z buraczków jest bardzo dobrze tolerowany i przyswajany przez organizm człowieka.
Co ważne we współczesnym świecie, krzem oczyszcza mózg z metali ciężkich, w tym aluminium (odpowiedzialne za chorobę Alzheimera). Kobiety w ciąży powinny zainteresować się buraczkami również z uwagi na bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego, który pobudza produkcję czerwonych ciałek krwi. Kwas foliowy w dużej dawce wpływa również na dobry nastrój i samopoczucie, odczuwanie szczęścia, radości. Buraki ponadto nadają połysk i elastyczność skórze, włosom i paznokciom. Z uwagi na dużą zawartość potasu, buraki ćwikłowe działają moczopędnie i odkwaszają organizm. Regulują też wypróżnienia dzięki dużej zawartości błonnika, co ma znaczenie podczas ciąży (wiele kobiet skarży się na zaparcia w tym okresie).
Ważna wskazówka dla przyszłych mam. Kwas foliowy należy do bardzo wrażliwych witamin i zbyt długie gotowanie buraczków powoduje znaczne jego straty. Dlatego buraczki należy gotować krótko, najlepiej w szybkowarze, ok. 10-12 minut, aby straty cząstek kwasu foliowego były jak najmniejsze. Przy tradycyjnym gotowaniu buraczków, zniszczeniu ulega nawet 80 % kwasu foliowego.
You must be logged in to post a comment.