Dieta w ciąży – Czy jedzenie makaronu w ciąży jest zdrowe ?
Czy makarony są zdrowe? Na pewno tak, posiadają wręcz walory dietetyczne . W dodatku są smaczne i pożywne. Z tych powodów goszczą coraz częściej na naszym stole. Mogą mieć szerokie zastosowanie do dań z wykorzystaniem mleka i jego przetworów, mięsnych, półmięsnych, warzywnych, ryb, różnego rodzaju sałatek czy zapiekanek. Na czym polegają walory dietetyczne makaronów? Makarony to świetne źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają organizmowi niezbędnej do życia energii, wystarczającej na wiele godzin. Dają uczucie sytości i zaspokajają głód. Dzięki powolnemu rozkładowi węglowodanów złożonych do glukozy, cukier we krwi utrzymuje się na stabilnym stałym poziomie, co ma istotne znaczenie dla zdrowia człowieka. Z tych względów makarony są jak najbardziej wskazane w żywieniu kobiety ciężarnej. Poza węglowodanami makarony dostarczają spore ilości białka roślinnego. Należy jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, dlatego trzeba je uzupełniać białkiem pochodzenia zwierzęcego, celem uzyskania właściwego składu aminokwasowego. Aminokwasy to cegiełki do budowy białek podstawowych komórek, tkanek, narządów wewnętrznych w organizmie człowieka. W makaronach znajdziemy też witaminy z grupy B, błonnik, minerały. W dużym stopniu zależy to od rodzaju użytej mąki. Makarony ciemniejsze z mąki pełnoziarnistej są bogatsze w białko i skrobię, ale też zawierają znacznie więcej pozostałych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście rynek oferuje nam też całą gamę makaronów jajecznych, ale należy pamiętać, że te jaja to nie jaja, a tylko susz jajeczny. Jeżeli masz ochotę na rosół z pysznym makaronem, to polecam tylko domowy i to na bazie jaj od szczęśliwych kur, czyli z chowu nieklatkowego.
You must be logged in to post a comment.