Kisiel w ciąży (kisiel mleczny z borówkami)
Kisiel w ciąży – kisiele mleczne (nazwa spożywcza „budyń”) należą do odżywczych deserów mlecznych, prostych do wykonania i bardzo tanich. Powinien być uwzględniany w zdrowym odżywianiu kobiety będącej w ciąży. Zachęcam, aby taki deser sporządzić samej.
Składniki: 2 szklanki mleka 2% (1/2 l), 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej, ¼ łyżeczki cukru wanilinowego, 2 -3 łyżki cukru, łyżeczka masła (niekoniecznie), owoce do dekoracji.
Wykonanie: odlać półtorej szklanki mleka, podgrzać z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostałą część zimnego mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać na gorące mleko, mieszając dokładnie do momentu, aż wszystko się zagotuje. Moment wlewania i mieszania jest ważny i trzeba pilnować, aby nie powstały grudki. Podpowiadam, że można do mieszania użyć trzepaczki rózgowej, dzięki której kisiel dobrze się rozprowadzi. Wyporcjować kisiel mleczny na talerzyki deserowe lub do salaterek. Schłodzić. Udekorować owocami. Kisiel mleczny doskonale też smakuje z sokiem malinowym, wiśniowym lub żurawinowym.
You must be logged in to post a comment.