Łosoś pieczony
Łosoś należy do bardzo smacznych, delikatnych i zdrowych ryb. Z uwagi na swoje bogate walory dietetyczne powinien być uwzględniany również w żywieniu kobiety ciężarnej i karmiącej. Przygotowanie łososia pieczonego jest łatwe do wykonania i nie pochłania dużo czasu.
Składniki: ok. 800 g świeżego fileta z łososia, cytryna, sól, szczypta białego pieprzu, po 1 łyżeczce estragonu i bazylii.
Wykonanie: filet z łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wycisnąć sok z cytryny i skropić nim dokładnie rybę. Łososia pokroić w poprzek na mniejsze porcje. Przyprawić solą i pieprzem, posypać mieszanką ziół. Porcje łososia ułożyć na półmisku żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200ºC ok. 20 minut. Podawać na ciepło jako dodatek do drugich dań. Łosoś pieczony świetnie smakuje też na zimno z cytryną, sałatą, pomidorami, oliwkami lub dipem jogurtowym. Można go też wykorzystać jako dodatek do sałatek warzywnych lub makaronu.
You must be logged in to post a comment.