Omlet ze szpinakiem i pomidorami suszonymi
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest świetną propozycją dla kobiety w ciąży na jesienno-zimową porę roku.
Składniki: 2 jaja, łyżka wody, ok. 80-90 g mrożonego szpinaku (liściastego),łyżka suszonych pomidorów, łyżka masła, łyżka oleju do smażenia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, rzeżucha do dekoracji.
Wykonanie: sporządzić nadzienie – szpinak lekko rozmrozić, posiekać liście na mniejsze kawałki, zeszklić na patelni razem z masłem. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Gdy szpinak odparuje przyprawić solą i gałką muszkatołową, dodać posiekany czosnek (jeżeli kobieta w ciąży dobrze go toleruje ). Przygotować omlet: jaja wcześniej umyć i sparzyć, roztrzepać je z łyżką wody, posolić. Wylać na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Gdy omlet częściowo zetnie się, wyłożyć na jego połowę szpinak. Nadmiar masy jajecznej wylać pod spód omletu (za pomocą łopatki) i krótko dosmażyć pod przykryciem. Gotowy omlet złożyć na pół, udekorować.
You must be logged in to post a comment.