Pierogi z nadzieniem drobiowo-marchewkowym
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajo, łyżka oliwy lub oleju, ok. ¼ szklanki gorącej wody do zagniecenia ciast, szczypta soli.
Składniki na farsz: pierś z kurczaka gotowanego w rosole – ok. 400 g, 150 g marchewki ugotowanej, łyżka masła, sól, pieprz, majeranek do smaku.
Wykonanie: pierś z kurczaka zmielić razem z marchewką. Masło rozdrobnić na wiórki, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz wstawić na krótko w chłodne miejsce. W międzyczasie sporządzić ciasto pierogowe: przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajo, olej oraz wodę. Zagnieść dokładnie ciasto, które powinno być na przekroju jednolite. Podsypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 mm, wyciąć koła za pomocą szklanki. Na środek nakładać łyżeczką nadzienie, zlepiać i formować pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze moment pogotować. Wyjmować łyżką cedzakową na duży talerz. Podawać na ciepło z dodatkiem rozpuszczonego masła.
You must be logged in to post a comment.